Gästspel av Göteborgs Symfoniker

Dirigent är Han-na Chang och solist Anna Christensson på piano

Nu får vi boråsare äntligen en möjlighet att lyssna på orkestern från vår granne i väster. Det är ju inte vilken orkester som helst, GSO är av regeringen utsedd till Sveriges Nationalorkester. Den är en av våra få fullt utbyggda symfoniorkestrar med över 100 heltidsanställda musiker som har sina rötter i början av nittonhundratalet med Wilhelm Stenhammar som ledare. Vad är då naturligare än att visa upp sin hela bredd och framföra verk från det mest moderna till det mest klassiska.

Yngst är Anna Clyne, född i London 1980. Hon började komponera i elvaårsåldern och har hunnit vara ”huskompositör” hos Chicago Symphony Orchestra, Orchestre national d’Île-de-France samt för Baltimore Symphony Orchestra. I hennes Rewind från 2006 möts de förvridna bilderna och de förvrängda ljuden från ett videoband som spolas tillbaka och där repetitionen utgör själva musikens rörelse.

Göteborgaren Gösta Nystroem, 1890-1966 hade fötterna i traditionen och blicken mot framtiden. Hans Concerto ricercante (1959) för piano och orkester är rytmiskt driven och nyfiken. Ricercante betyder ungefär ”söka”, och Nystroem sökte nog där han stod: studietidens Paris med influenser från till exempel Stravinskij och Poulenc.

Ludwig van Beethoven, 1770-1827 tillägnade sin ”hjältesymfoni” (1803) revolutionären Napoleon Bonaparte, men strök dedikationen när han utnämnt sig till kejsare. Men musiken bevarade sin revolutionära kraft och sitt humanistiska patos där glädje och sorg så småningom omvandlades till en ny tids vidunderliga uttryck.

Solist: ANNA CHRISTENSSON, piano
Dirigent: HAN-NA CHANG
För program: http://www.borassymfoniorkester.se/kommande-konserter/


Biljetter köps via ticketmaster.se och kan också köpas på konsertdagen en timma före konserten vid entrén på Åhaga.
Rullstolsplats bokas på Borås Turistbyrå, tel 033-35 70 90. En ledsagare medföljer utan kostnad till person i behov av assistans.

 

Visa alla evenemang

“Förr hammarslag, ånga, rök och frustande järnhästar.
Med tiden en övergiven lokverkstad.
Idag en alldeles unik plats för konferenser,
mässor, events, musik och shower.
Här är historien om Åhaga – drömmen som blev sann.”

Läs mer om vår historia