BSO - Purcell & Puccini

Borås Symfoniorkester med solister från Operautbildningens avgångsklass

Aeneas var en central figur i det antika Grekland, son till Afrodite och förfader till Romulus och Remus som grundade Rom, kanske inte i verkligheten men dock i Vergilius diktning. Aeneas äventyr i Karthago har inspirerat flera operakompositörer. I Sverige gjordes en i slutet på sjuttonhundratalet av Josef Martin Krauss efter en idé av Gustav III. Henry Purcells version, Dido och Aeneas, kom redan under barocken. Purcell (1659-1695) skrev huvudsakligen sakral musik men även musik för scenen. Dido och Aeneas är dock hans enda verkliga opera. Förutom drottning Dido och den trojanske prinsen Aeneas förekommer häxor, andar och trollpackor och stor dramatik.

Solisterna i Dido & Aeneas är Operautbildningens avgångsklass som består av sju unga kvinnor – just som den gjordes vid uruppförandet 1689 på Mr. Josias Priests Boarding School; ”An opera by Young Gentlewomen”!

Efter paus hoppar vi ett långt stycke framåt i tiden. Giacomo Puccini levde mellan 1858 och 1924.
Puccini, som arbetade i Verdis fotspår, hade stor framgång redan under sin livstid. Han arbetade framför allt med solisternas melodier och storartade körer. Vi kommer att erbjuda både det ena och det andra i de nummer vi får höra från några av hans mest berömda operor. Syster Angelica är en enaktare i klostermiljö, en pärla fylld av vackra ensembler för kvinnoröster. Mer spelade och fulla av vackra melodier är den ruskiga sagan Turandot, den sorgliga Madama Butterfly och den dramatiska Tosca. Låt oss tillsammans njuta av arior fyllda av längtan, smärta och kärlek som; Toscas ”Vissi d’arte”, Madama Butterflys ”Un bel di vedremo” och Liùs ”Signore ascolta”. Damrösterna från HSM kompletteras med en eller två mansröster.

Presentation: MONICA DANIELSON
Dirigent: JOACHIM GUSTAFSSON
Solister: OPERASTUDENTERNA FRÅN HÖGSKOLAN FÖR SCEN OCH MUSIK I GÖTEBORG
Program: http://www.borassymfoniorkester.se/kommande-konserter/


Biljetter köps via ticketmaster.se och kan också köpas på konsertdagen en timma före konserten vid entrén på Åhaga.
Rullstolsplatser bokas på Kulturhuset, tel 033 - 35 35 35. En ledsagare medföljer utan kostnad till person i behov av assistans.
Visa alla evenemang

“Förr hammarslag, ånga, rök och frustande järnhästar.
Med tiden en övergiven lokverkstad.
Idag en alldeles unik plats för konferenser,
mässor, events, musik och shower.
Här är historien om Åhaga – drömmen som blev sann.”

Läs mer om vår historia